/ БГНЕС
Консервативният френски опозиционен лидер Лоран Вокие отправи критики към предложенията на президента Еманюел Макрон в отговор на протестите на "жълтите жилетки", предаде ДПА.

"Опасявам се, че днешните подаръци, финансирани чрез бюджетен дефицит, ще се окажат данъци утре", заяви Вокие пред телевизия Франс 2. Той подчерта, че предложенията на Макрон няма да помогнат на много пенсионери, нито на тези, които зависят от автомобилите си - група, която положи основите на протестите на "жълтите жилетки", отбелязва ДПА.

Макрон определи ислямския екстремизъм като заплаха за френската република

Влиятелният лидер на протестното движение Присия Людоски отправи критики към предложенията на президента Макрон и отправи във Facebook призив за нови протести в цялата страна на 27 април, 1-и, 4-и, 8-и, 11-и, 18-и и 25-и май, въпреки че той отстъпи пред някои от исканията на протестиращите. Людоски подчерта, че Макрон е отхвърлил исканията на "жълтите жилетки" за премахване на ДДС за стоките от първа необходимост и иска от французите да работят по-дълго, за да финансират неговите отстъпки. Според нея те могат да бъдат финансирани чрез борба с данъчните измами.

Френското правителство изпрати в парламента закона с отстъпките към „жълтите жилетки“

Макрон призова за увеличаване на срока на плащане на пенсионни осигуровки. "Трябва да работим повече, защото живеем по-дълго", заяви френският президент, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че не планира промени на пенсионната възраст, а да се удължи продължителността на изплащане на пенсионните вноски и работещите сами да могат да избират кога да излязат в пенсия. Според Макрон това би решило проблема с реформата на пенсионната система.

Освен това Присия Людоски порица изказването на Макрон, че протестното движение е било превзето от склонни към насилие радикали. "Нито дума за ранените и за злоупотребите на силите за сигурност", подчерта лидерката на протестиращите, цитирана от ДПА.

БГНЕС

След излъчването на речта на Макрон снощи активистът на "жълтите жилетки" Тиери Пол Валет заяви, че президентът "говори като главнокомандващ и не разбира, че би трябвало да прояви скромност". Движението планира да организира 24-ите си поредни протести този уикенд, отбелязва АП.

Макрон: Реформите на френското правителство ще продължат въпреки кризата

Като част от предложенията си Макрон заяви също, че планира затварянето на френското административно училище, наричано "френския Харвард". То е и символ на френския елитизъм, отбелязва АФП. "Трябва да изградим нещо, което работи по-добре", подчерта Макрон.
БТА