Френската Ривиера е домакин на срещата на върха ЕС-Русия
Френската Ривиера е домакин на срещата на върха ЕС-Русия / снимка: БГНЕС

Френският град Ница, на прочутата Френска Ривиера, ще бъде домакин на срещата на върха ЕС-Русия. Тя ще бъде първата след руско-грузинската криза от това лято, прераснала във въоръжен конфликт, и след руското признаване на грузинските отцепнически територии Абхазия и Южна Осетия за независими републики.

Няколко теми ще бъдат водещи на тази среща на върха. Финансовата криза ще бъде дискутирана в навечерието на срещата на върха на Г-20 във Вашингтон, която ще бъде в събота. На нея ще присъстват както домакинът на срещата ЕС-Русия, френският президент Никола Саркози, така и гостуващият му днес в Ница руски президент Дмитрий Медведев.

На днешната среща се очаква и Саркози, и Медведев да подчертаят необходимостта от установяването на нов финансов ред, от извършването на глобални финансови реформи, които да стимулират прозрачността и по-доброто управление на световната икономика. Очаква се Русия да поиска й по-добър достъп до европейските енергийни мрежи за своите енергийни компании.

На срещата в Ница ще бъдат обсъждани и въпроси, свързани с европейската безопасност. Медведев ще представи подробности от плана си за изграждане на нова архитектура в областта на обраната в Европа. В предходни речи той вече призова за установяването на законообвързващ механизъм, който да ограничи оръжията и използването на сила в Европа.

Саркози обаче няма мандат от страните членки, за да приеме каквото и да е предложение от Медведев в тази насока. На днешния форум на високо равнище обаче, се очква ЕС да обяви, че отново подновява преговорите за ново споразумение за стратегическо сътрудничество с Москва. Преговорите бяха замразени в края на лятото заради руско-грузинската криза.