Фратини е за ревизия на Шенгенското споразумение
Фратини е за ревизия на Шенгенското споразумение / снимка: Sofia Photo Agency

Новият италиански външен министър Франко Фратини е за промяна в Шенгенското споразумение, защото проблемът на Европа „вече не е свободното движение“ на хората, а „сигурността“, предаде БГНЕС.

„Необходима е ревизия, за да осигурим съответствие на договора с вътрешните и външните граници“, каза министърът в интервю за италианския вестник „Месаджеро“.

Новият италиански премиер Силвио Берлускони подготвя мерки срещу нелегалните имигранти, които засягат най-вече румънците. „Необходима е продължителна инспекция на външните граници, както и изненадващи инспекции на Европейската комисия. Ако въведем пръстови отпечатъци и банка с данни в Шенген 2 през 2009 г., всичко ще бъде по-лесно“, счита бившият еврокомисар по правосъдието и вътрешните работи. „Тези, които не принадлежат към шенгенското пространство трябва да позволят да им се вземат пръстови отпечатъци, дори да не са европейци“, каза още той.

Шенгенското безвизово пространство включва в момента 24 страни (22 от 27-те страни от ЕС, Исландия и Норвегия). България и Румъния подготвят присъединяването си през 2011 г.