Франсоа Оланд и френското правителство останаха без коледна ваканция
Франсоа Оланд и френското правителство останаха без коледна ваканция / снимка: Reuters

Френският президент Франсоа Оланд и правителството останаха без коледна ваканция. Кризата е в разгара си, министрите имат много работа, така че "им е наредено да продължат да се трудят и да бъдат на терена", пише парижкият в. "Фигаро".

Елисейският дворец е разпоредил членовете на кабинета "изобщо да не мислят за разпускане" в края на годината. "Не ви пожелавам приятен отпуск, защото не се предвижда да вземете такъв", цитира вестникът шеговита забележка на Оланд по време на последното министерско заседание на 19 декември. "Президентът напомни, че годината се състои от 365 дни и той очаква от всекиго присъствие и бдителност", заявила говорителката на правителството Нажат-Вало Белкасем.

Франсоа Оланд даде пример, като остана в Париж, за да работи всеки ден в Елисейския дворец с изключение на днешния, когато ще прекара Рождество Христово със семейството си. На 31 декември държавният глава ще отправи новогодишно приветствие към французите по телевизията, после ще посети клон на службата за спешна медицинска помощ в столичния регион. На 3 януари президентът ще води извънредно заседание на кабинета, а на другия ден ще участва в работен семинар за положението във френската икономика и заетостта, който подготвя заедно с премиера Жан-Марк Еро.

Редица министри ще последват държавния лидер и ще останат да работят в столицата, но други наистина "ще излязат на терена" и ще участват в различни публични прояви - всенародно коледно празненство, организирано в Париж от Червения кръст, благотворителен банкет в полза на малоимотните, посещения в болници и центрове за останали без подслон. Според френското радио "Йороп 1" те имат право да се отдалечават от Париж на два часа път, за да може в случай на нужда бързо да се явят на работа. Така например премиерът Еро ще работи в курорт, разположен в Източните Пиренеи, а министърът на труда Мишел Сапен, отговарящ за бюджета, ще има среща с австрийския си колега във Виена, информира БТА.

"Фигаро" търси обяснение за усилния труд, предстоящ на френските министри, в "трудния за правителството контекст". Вестникът напомня критиките срещу Франсоа Оланд за то, че си взе през лятото отпуск в разгара на кризата. При това положение кабинетът "трудно би обявил на французите, че си отпуска седмица почивка, още по-малко извън страната", пояснява изданието.

През последните две години министрите от кабинета на бившия президент Никола Саркози също бяха получили нареждане възможно по-рядко да напускат кабинетите си - също по съображения, свързани с имиджа на властта. "Това обаче не попречи на някои от тях тихомълком да отлитат за екзотични дестинации", напомня "Фигаро".