Франсоа Оланд е новият президент на Франция
Франсоа Оланд е новият президент на Франция / снимки: Reuters
Франсоа Оланд е новият президент на Франция
53084
Франсоа Оланд е новият президент на Франция
  • Франсоа Оланд е новият президент на Франция

Социалистът Франсоа Оланд е новият президент на Франция, след като спечели втория тур на изборите за държавен глава с около 3 % преднина пред съперника си - досегашния обитател на Елисейския дворец Никола Саркози. Кандидатът на левицата Оланд събра 51,62% от гласовете срещу 48,38 % за издигнатия от дясноцентристкия Съюз за народно движение Саркози. Не са гласували 19,66 процента от избирателите.

Резултатът означава, че след 17-годишно прекъсване отново представител на левицата ще оглави най-голямата по територия западноевропейска държава. През 1995 година социалистът Франсоа Митеран отстъпи поста на голиста Жак Ширак.

Кандидатът на Социалистическата партия и нов президент на Франция Франсоа Оланд беше приветстван от хиляди свои поддръжници на парижкият площад "Бастилията" - символ на победата на френския народ над монархическия режим. Оланд става едва вторият ляв президент на Франция за повече от половин век - откакто през 1958 година генерал Шарл дьо Гол основава Петата република. Пред привържениците си новият държавен глава даде надежда трудностите от икономическата криза да бъдат преодолени най-вече чрез създаването на нови работни места.

"Чувам вашето желание за промяна! Чувам вашата сила и надежда и искам да изразя моята благодарност. Благодаря на френския народ! Благодаря на всички, които сте се събрали тук, за това, че ми позволихте да бъда ваш президент. Аз съм президентът на френската младеж, на националната ни гордост и справедливост. Предайте надлъж и нашир това послание и помнете цял живот този огромен митинг пред Бастилията, защото той ще породи желание за промяна и в други из цяла Европа. Защото те имат надежда благодарение на нас. Те гледат към нас и искат също да скъсат с икономиите", каза пред ликуващите си привърженици новоизбраният президент Франсоа Оланд.

Отиващият си президент Никола Саркози прие достойно загубата. Той поздрави съперника си и каза, че изборът е демократичен и трябва да бъде уважаван.

Франсоа Оланд е новият президент на Франция
netinfo

"Поемам пълна отговорност за тази загуба! Ще ви кажа защо - защото се борих принципно и отговорно и не съм човек, който бяга от отговорност. Искам да пожелая късмет на Франсоа Оланд пред очакващите го изпитания. Ще бъде трудно, но с цяло сърце се надявам, че Франция - нашата държава, която ни обединява - ще успее да преодолее тези изпитания и да постигне нещо още по-голямо от самите нас. Защото тя е нашата страна, нашата родина - тя е Франция, заяви Никола Саркози.

Саркози е 11-ят лидер на държава от Еврозоната, който губи поста си от началото на кризата. В същото време, изборът на Оланд дава надежда за привържениците му, които като цяло са недоволни с президентството на Саркози

Франсоа Оланд ще поеме поста на 15 май, като първото му посещение в чужбина ще бъде в Германия. Общо 37 милиона души гласуваха на балотажа на президентските избори, което се равнява на 80 % от регистрираните гласоподаватели. Това е само с процент повече от първия тур преди две седмици. Въпреки това общите отчетени гласове бяха по-малко, тъй като цели 6 % от гласовете, или повече от 2 милиона бюлетини, бяха обявени за невалидни.

Преди две седмици невалидните бюлетини бяха едва 2 %.

Франсоа Оланд е новият президент на Франция
netinfo

Вчеращният резултат е първият в историята на Петата република, в който кандидат на левицата печели в Париж при втори тур. Интересно съвпадение е, че последният социалистически президент Франсоа Митеран спечели президентските избори преди 31 години с почти същия резултат като този на Оланд. Тогава, на 10 май 1981 година, той победи Валери Жискар д'Естанг от партията Съюз за френска демокрация (UDF) с 51.8 % срещу 48.2%. Митеран освободи президентския пост през 1995 година след два 7-годишни мандата, когато загуби срещу тогавашния кмет на Париж Жак Ширак, от партията Сбор за републиката (RPR), предшественик на Съюза за народно движение (UMP) на Саркози.

Франсоа Оланд е новият президент на Франция
netinfo