Франс прес: Българинът живее и без канализация
Франс прес: Българинът живее и без канализация / снимкa: Sofia Photo Agency
20 милиона жители на Европейския съюз нямат достъп до санитарни инсталации и страдат от липса на хигиена със сериозни последици за здравето, съобщи БГНЕС.

42% от населението на България живее в селски райони, където само две на сто от домакинствата са свързани с канализация, предаде Франс прес, като се позова на експерти, участващи в Световната седмица на водата в Стокхолм.

"В много училища в селските райони децата предпочитат да не ходят в тоалетните, защото са много мръсни," казва Диана Искрева от българската фондация "Земя завинаги". По думите й последствията върху общественото здраве заради липсата на канализация са огромни, тъй като се замърсява както почвата, така и кладенците и други водни източници.

Тази вода се използва от хората за пиене, готвене и миене и причинява болести като хепатит А и болести сред децата, които се дължат на високото ниво на нитрати във водата."Корупцията на политическата класа в България блокира парите, предназначени за най-бедните хора в селските райони," каза Искрева. Изграждането и поддържането на канализационни системи струва 80 евро годишно на жител в селските райони или сума, равна на две месечни пенсии на хората от тези райони, затова те предпочитат да се лишат от канализация. В България и Словакия неправителствените организации са намерили друго решение - инсталиране на "сухи тоалетни", използвани в скандинавските страни. В Румъния 10 милиона души живеят без канализация. В селата само 15 на сто от жителите имат течаща вода.

Страните от Източна Европа, които неотдавна се присъединиха към ЕС, са най-засегнати от тези проблеми, но те се срещат и в някои изолирани райони в Западна Европа, например във Франция и Ирландия, както и в средиземноморските страни.