Франк Руджеро ще заеме временно поста на Ричард Холбрук
Франк Руджеро ще заеме временно поста на Ричард Холбрук / снимка: Reuters, архив

Франк Руджеро ще заеме временно поста на американския специален пратеник в Афганистан и Пакистан Ричард Холбрук, който почина снощи, съобщи днес говорителят на американския Държавен департамент, цитиран от АФП. Руджеро е бил сътрудник на Холбрук.

„Той зае поста на временен специален пратеник и в момента се намира в Белия дом”, заяви говорителят на Държавния департамент Филип Кроули. Американският президент Барак Обама свика днес екипа си за Афганистан, два дни преди да получи доклад, който оценява стратегията в страната от края на 2009 г.

Холбрук, една от големите фигури на американската дипломация, почина вчера след сърдечна криза. Структурата, създадена около него ще продължи да съществува, подчерта Кроули и отбеляза, че близо петдесет страни са се вписали в американския подход и са назначили представител за Афганистан и Пакистан, посочва БТА.

Руджеро се присъедини към екипа на Холбрук минали юли след като една година бе главният американски цивилен представител в южен Афганистан. Дипломат от кариерата, той помогна за дефинирането на американската стратегия в Близкия Изток и Южна Азия.