Франция следи стотици хора, смятани за членове на спящи терористични клетки
Франция следи стотици хора, смятани за членове на спящи терористични клетки / снимка: БГНЕС, архив

Френските власти следят стотици хора, за които се смята, че принадлежат към възможни спящи клетки на терористични организации. Това заяви в интервю за Асошиейтед прес министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов.

В интервюто той коментира един от най-наложителните въпроси за разузнавателните служби, а именно как да разпознават кога някой се превръща от обикновен престъпник в терорист и как да се попречи на тази радикализация.

Нападателят от Копенхаген не е бил част от терористична клетка

Стрелецът при нападенията в Копенхаген от края на миналата седмица е бил известен на Датската служба за сигурност и може да се е радикализирал, докато е бил в затвора, както е станало с поне двама от извършителите на нападенията в Париж, отбелязва АП.

Казньов иска нови закони, които да предоставят на разузнавателните служби по-голяма свобода на действие, за да наблюдават средствата за електронна комуникация. Вътрешният министър на Франция също така ще посети САЩ тази седмица, за да разговаря с големите интернет компании относно противодействието на пропагандата в онлайн пространството.

Източник: БТА