Франция и Германия отбелязват 50 г. от помирението помежду си
Франция и Германия отбелязват 50 г. от помирението помежду си / снимка: Reuters

Френският президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел ще присъстват на тържествените чествания във френския град Ремс за петдесетата годишнина от френско-германското помирение, чието начало е поставено на този ден преди половин век в катедралата на Ремс от генерал Шарл де Гол и Конрад Аденауер - първия канцлер на Федерална република Германия.

Оланд и Меркел ще произнесат речи пред ремската катедрала, а преди това ще открият в местна изложбена зала експозиция, наречена "Основоположниците на френско-германското приятелство", организирана от фондацията на името на Шарл де Гол.

Церемонията в Ремс поставя началото на цял сезон от чествания на половинвековната годишнина от френско-германското помирение. По време на тези чествания ще се открои през септември отбелязването на годишнината от речта на Де Гол към германската младеж, произнесена в Людвигсбург, в Баден-Вюртемберг. През януари догодина пък ще се чества петдесетата годишнина от Елисейския договор, който установява сътрудничеството между двете страни.

Настоящите чествания в Ремс ще продължат три дни и по време на тях ще има конференции, филмови прожекции, концерти, изложби.