/ Gulliver/Getty Images
На тази дата Франция си спомня за жертвите на терористичните нападения, извършени на тази дата преди четири години в Париж, предадоха Франс прес и "Фигаро".

Процесът за атентатите срещу „Шарли Ебдо“ от януари 2015 г. започва догодина


На 13 ноември 2015 г. група от тежковъоръжени мъже атакуваха различни места във френската столица и убиха 130 души, а ранени бяха над 350 души. Най-много бяха жертвите (90 души) в концертната зала "Батаклан", където нападателите държаха заложници в продължение на няколко часа. Отговорност за нападенията пое "Ислямска държава".
 


На възпоменателните церемонии днес в Париж присъстват кметицата Ан Идалго и вътрешният министър Кристоф Кастанер. Те ще се преклонят пред възпоменателните плочи за жертвите, поставени през 2016 г. на местата на атентатите.

Във вторник общинският съвет на Париж гласува създаването на "Градина на спомена" в памет на жертвите. Мястото, на което ще бъде тя, предстои да бъде решено.

Полицаят, убил четирима свои колеги, бил повлиян от Ислямска държава


По повод годишнината от нападенията в. "Фигаро" припомня, че разследването на атентатите напълно е приключило и че са събрани 460 тома материали.
Процесът се очертава да започне в началото на 2021 г., освен ако не възникнат процедурни проблеми. Смята се, че делото ще продължи между 4 и 6 месеца. По него са конституирани 2000 граждански страни. Очаква се на делото да присъстват 300 адвокати.

Вестникът припомня, че делото за друго терористично нападение - това срещу редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" ще започне на 4 май догодина.
БТА