Националният отбор на Франция, който спечели световната титла по футбол, се завърна в Париж, посрещнат от тълпа от фенове на летището край френската столица. "Петлите" стъпиха за втори път в историята си на световния връх, след като победиха Хърватия с 4:2 във вчерашния финал на "Лужники".

Големите герои се завърнаха в родината си, като селекционерът Дидие Дешан и капитанът на тима Юго Лорис първи излязоха от самолета на „Еър Франс“, носейки в ръце легендарния златен трофей за радост на щастливите привърженици.

Всички играчи на тима минаха по червен килим, а пожарникарската бригада на място им направи шпалир.

20 години по-късно: Франция отново е световен шампион!
 

Френските национали минаха покрай плакати "Париж Ви обича", след което се качиха на автобус, на който бе изписано с големи букви "Шампиони".

Франция
БГНЕС

Новите световни шампиони се насочиха към центъра на Париж, където участват в грандиозно празненство след масовите безредици вчера.

Футболистите преминаха по улиците на града в открит автобус, приветствани от хилядите ги чакащи ликуващи французи.
 
 

Les Bleus land in Paris as the new World Cup Champions Courtesy: Ruptly

Публикувахте от RT Sport в Понеделник, 16 юли 2018 г.

За финал на днешните празненства националите ще се отправят към Елисейския дворец, където ще се срещнат с държавния глава Еманюел Макрон.
 
Президентът на Франция ще награди всички играчи от състава на Франция с Ордена на френския легион за "изключителни заслуги" към страната.

Все още не е определена дата за официалната церемония, която ще бъде втора подобна за треньора на "петлите" Дидие Дешан, който получи същото държавно отличие преди 20 години от тогавашния президент Жак Ширак, тъй като бе капитан на отбора, донесъл първата световна титла за Франция. Най-вероятно сега Дешан ще получи по-висок ранг на отличието.

845 опожарени коли и стотици арестувани във Франция

Франция
БГНЕС

Междувременно треньорът на националния отбор на Франция по футбол ще има и спирка на парижкото метро, временно кръстена на негово име в чест на първото място, извоювано от "петлите" на тазгодишното Световно по футбол в Русия, предаде Ройтерс.
 
Спирката "Шанз Елизе Клемансо", която е разположена под едноименния булевард, водещ до Триумфалната арка, ще се казва "Дешанз Елизе Клемансо".
 
В същото време поетът Виктор Юго ще трябва да сподели своята паметна плоча на транспортната карта на Париж заедно с капитана и вратар на френските национали Юго Лорис. Сега спирката ще носи новото име "Виктор Юго Лорис".

Радост и вандализъм в Париж след победата на Мондиала (СНИМКИ/ВИДЕО)

Франция
БГНЕС

Френският отбор се завръща у дома със Световната купа, като местните транспортни власти обявиха, че преименуват шест метростанции в чест на новите световни шампиони. Спирката "Нотър Дам де Шан" ще се казва вече "Нотър Дидие Дешан" /Нашият Дидие Дешан/ в чест на треньора.
 
Дидие Дешан е един от тримата футболисти в историята на Световната купа, които са я вдигали победоносно и като играчи, и като треньори. Той помогна с играта си на "петлите" да спечелят трофея през 1998 година.
 
Метростанция "Берси ле Бльо" ще бъде трансформирана в "Мерси ле Бльо". /Благодарим на "сините"/. Метроспирката "Шарл де Гол Етоал" вече е с новото име "Он а 2 етоал" /Имаме 2 звезди/, по една за всяка спечелена Световна купа. Метростанцията "Аврон" временно става "Нуз Аврон Гание" /Ние победихме!".

Галерия: Франция е новият световен шампион

Франция
БГНЕС

БТА, БГНЕС