/ БТА

Франция ще започне да премахва някои ограничения заради COVID-19, включително задължителното носене на маска на открито, съобщава АФП.

Ограниченията за капацитета на публиката в концертни зали, спортни състезания и други събития също ще бъдат премахнати. Въпреки че работата от къщи вече няма да бъде задължителна, тя все още ще бъде препоръчителна.

С този ход се поставя началото на обявеното в края на януари облекчаване на ограниченията в две части, въпреки че миналия месец в страната бяха регистрирани рекордни нива на ежедневни случаи. Мерките се въвеждат, след като Англия и Дания също облекчиха своите ограничения.

Европа вдига пандемичните мерки въпреки Омикрон

Франция "ще може да отмени повечето от мерките, предприети за ограничаване на епидемията през февруари", благодарение на новия пропуск за ваксиниране, който замени здравния сертификат, заяви премиерът Жан Кастекс през януари.

На втория етап от премахването на ограниченията нощните клубове, затворени от декември, ще бъдат отворени отново на 16 февруари, а на концерти, спортни събития и в баровете отново ще бъдат разрешени места за правостоящи.
Облекчават COVID мерките за влизане в България

Париж не поставя облекчаването на ограниченията в зависимост от напредъка на здравната ситуация. Властите смятат, че заплахата от варианта Омикрон е ограничена и по-малко опасна от предишните щамове на вируса, въпреки че той е по-заразен.

По последни данни през предходните седем дни са регистрирани средно 322 256 случая в сравнение с 366 179 преди седмица.

БГНЕС