/ iStock

Повечето европейски държави облекчават мерките, свързани с пандемията, на фона на високия брой ваксинирани, въпреки увеличаването на случаите на лек COVID-19, дължащ се на варианта Омикрон.

Дания е водеща в процеса на връщане към нормализиране, като отхвърля опасенията за нарастващите случаи на варианта Омикрон. Тя първа в Европа обяви цялостно вдигане на мерките.

COVID картата на България: Пандемичната обстановка остава усложнена

Държави като Великобритания, Франция, Швеция, Норвегия, Финландия и Австрия също решиха или да премахнат напълно мерките за COVID-19, или да облекчат ограниченията.

Съветът на Европейския съюз по-рано посъветва държавите-членки да определят мерките за пътуване, свързани с пандемията, според сертификата COVID-19, който съдържа информация за ваксинация, изследване или възстановяване от болестта, а не според региона, от който пристигат хората.

Отделно от това на 28 януари ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че над 50% от всички възрастни в ЕС са получили подсилваща доза срещу вируса.

COVID-19 в България: Над 10 000 нови случая за денонощие

Според научното становище на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, бустерните ваксини дават най-добрата защита срещу вируса и значително намаляват риска от хоспитализация.

БГНЕС