Форумът в Баку: Страните да гарантират разумни нива на потребление
Форумът в Баку: Страните да гарантират разумни нива на потребление / © Маринела Величкова

Участниците на Третия международен хуманитарен форум приеха декларация, в която посочват, че днешните предизвикателства и заплахи, свързани с управленските и производствени технологии, са придобили глобален характер и изискват повишено внимание от международната общност от гледна точка на новите доминиращи фактори в развитието на обществото.

„Участниците също така осъзнават, че напредъка на научните иновации заемат централно място в усилията да осигурят устойчивост на процеса на развитие и засилването на сътрудничеството в тази област е най-важният компонент на хуманитарното развитие", се посочва още в декларацията.

Документът отбелязва и постиженията на редица страни, включително Азербайджан, в мултикултурализма и счита, че е необходимо да се проучи опитът, придобит като част от държавната политика на отделните държави, насочени към постигане на консенсус в обществото.

В документа се обръща специално внимание на нуждата от решаване на проблемите на мултикултурализма в медиите, за да се избегнат ксенофобията, расизмът, нетолерантността, а също така да се оформи култура на толерантност.

Участниците във форума изразяват своята убеденост, че в постмодерната ера внимателното и уважително отношение към различните прояви на национално самосъзнание, търпението, диалогът и сътрудничеството в атмосфера на доверие и взаимно разбирателство са най-добрите гаранции за мир и сигурност.

Документът потвърждава необходимостта от използване на принципите на устойчивото развитие и призовава всички страни да гарантират разумни нива на потребление, за да се постигне начин на живот, който отговаря на изискванията на екологична цивилизация.

Участниците във форума обръщат внимание на необходимостта от поддържане на този тип форум всяка година, като изразяват дълбоката си благодарност към президента и правителството на Азербайджан, Фондация Гейдар Алиев" и всички организатори на международния хуманитарен форум в Баку за провеждането на такова голямо събитие, което превърна 31 октомври и 1 ноември в център на дискусията на хуманитарни проблеми.

Участниците също така смятат за необходимо да използват декларацията с цел организиране на международното хуманитарно сътрудничество и съдействие за осигуряване на ефективна координация в това отношение.

Третият международен хуманитарен форум се проведе в Баку на 31 октомври - 1 ноември. Участници във форума бяха гости от над 70 страни.