Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / Gulliver/Getty Images, архив
Европа е тежко ударена от втората епидемична вълна, наложени бяха ограничения, за да се спаси живот, несигурността остава, но днес знаем, че изход има и разполагаме със средства за борба с кризата. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във видеоконференция с комисиите по европейските въпроси към парламентите на държавите от Общността.

По нейните думи досега комисията е сключила предварителни договори за доставка на два милиарда дози ваксина от 6 производители. Ако всичко върви добре, първите европейци може да се ваксинират преди края на годината и това би било огромна стъпка към възвръщането на нормалния живот, трябва да бъдем дисциплинирани във ваксинацията, посочи тя.

Фон дер Лайен призова Полша и Унгария да не налагат вето на бюджета на ЕС до 2027 г. От 1,7 трилиона евро, а да се обърнат към Европейския съд, ако имат забележки. Приемането на бюджета е блокирано от двете държави, председателството на Съвета на ЕС търси изход, заяви тя.

Обвързването на бюджетните разходи със състоянието на законността (срещу което възразяват Варшава и Будапеща) е необходимо и е трудно да си представим някой да е против, добави Фон дер Лайен.

Тя призова правните спорове да се решават от Съда на ЕС и да не водят до спиране на изплащането на бюджетни средства за пострадалите от икономическото въздействие на пандемията.

Източник: БТА