Финландският премиер Юха Сипиле
Финландският премиер Юха Сипиле / Guliver/Getty Images
Европейският съюз не трябва да се разделя на групи държави, които развиват по-тясно сътрудничество на различни скорости, заяви финландският премиер Юха Сипиле, цитиран от Ройтерс.

Той очерта позицията на скандинавските страни членки на еврозоната в отговор на вариантите, изредени в сряда от председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за реформиране на ЕС за укрепване на единството му след решението на Великобритания да излезе от него.

ЕС - възможно бъдеще "на много скорости" след Брекзит

"Главното е, че всички трябва да напредваме заедно. Сега единството е важно и всички членки трябва да участват в бъдещите решения колкото се може повече", каза финландският премиер в интервю за Ройтерс. Юнкер спомена възможността за "Европа на няколко скорости", в която някои членки да задълбочават интеграцията си без целият блок да прави същото.

Германия и Франция приемат положително подобен сценарий, докато други страни, особено в по-бедната Източна Европа, се опасяват, че той може да е в техен ущърб, отбелязва Ройтерс.

Юнкер представи посоките за развитие на ЕС до 2025 година

"Образуването на различни политически ядра" не е в интерес на Финландия, заяви Сипиле. Той все пак отбеляза, че общата отбрана е политика, която трябва да се одобри от всичките страни членки, обаче може да включва засилено сътрудничество между отделни желаещи страни.

Сипиле заяви, че не подкрепя най-мрачните сценарии на Юнкер ЕС да се превърне просто в общ пазар или пък обратно, да поеме по-голяма част от някои суверенни правомощия на отделните членки.

Меркел: Европа може да бъде силна само ако Германия и Франция преуспяват

"Много от предлаганите промени биха наложили преразглеждане на Договорите на ЕС. Това би означавало дългогодишни преговори без гаранция какви ще са резултатите. ЕС не може да си позволи това", написа финландският премиер в статия по-рано днес.
 

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер
БГНЕС, архив


Лидерите на 27-те членки на ЕС без Великобритания ще обсъдят описаните от Юнкер сценарии на среща по случай 60-годишнината на съюза в Рим на 25 март.
БТА