Филипините
Филипините / iStock/Getty Images
От днес детските бракове във Филипините вече са незаконни, след като влезе в сила закон, забраняващ тази практика. В страната всяко шесто момиче сключва брак преди да навърши 18 години.

Според базираната във Великобритания правозащитна организация „Plan International” държавата е на 12-то място по брой на детските бракове в света, като дългогодишните културни практики и неравенството между половете пречат на промяната.

Но новият закон, подписан от президента Родриго Дутерте и публикуван в четвъртък, предвижда затвор до 12 години за сключване на брак или съжителство с лице под 18 години.

375 вече са жертвите на опустошителния тайфун във Филипините


Същото наказание грози и хората, които уреждат или сключват бракове с непълнолетни.

"Държавата.разглежда детските бракове като практика, представляваща злоупотреба с деца, тъй като тя унижава, принизява и омаловажава присъщата им стойност и достойнство на децата", се казва в закона.

Правителството твърди, че законът е в съответствие с международните конвенции за правата на жените и децата.

Въпреки това действието на някои части от законодателството е спряно за една година, за да се даде възможност за преходен период за мюсюлманите и коренните общности, в които детските бракове са сравнително често разпространени.

Филипините вече „блестят“ с коледна украса (СНИМКИ)

В миналогодишен доклад на Детския фонд на ООН се посочва, че повече от половин милиард момичета и жени по света са били омъжени в детска възраст, като най-високият процент е установен в Африка на юг от Сахара и Южна Азия.

Последните данни обаче сочат, че тази практика като цяло намалява средно в целия свят.
 
БТА