ФБР
ФБР / БГНЕС
Заподозреният в изпращане на самоделни взривни устройства на представители на Демократическата партия на САЩ и техни симпатизанти Сизар Сейък е изпратил по пощата най-малко 13 такива самоделни бомби, заяви на пресконференция директорът на ФБР Кристофър Рей, цитиран от ТАСС.
 
Никое от устройствата не е избухнало и няма пострадали при тези инциденти. Всички техни адресати, сред които са милиардерът Джордж Сорос, бившите президенти на САЩ Барак Обама и Бил Клинтън и ексдържавният секретар Хилари Клинтън, са видни демократи и критици на Тръмп. Те освен това често са критикувани от консервативните десни кръгове.
 
Всеки от пакетите е съдържал тръба с дължина около 15 см, часовник, батерия, жици и взривно вещество. Рей заяви, че става дума за вещество, което може да представлява опасност при температурно въздействие, но не даде повече подробности.

Има задържан за подозрителните пакети, изпращани в САЩ до противници на Тръмп
 
"Продължаваме да проверяваме дали намерените устройства са действащи взривни устройства, но е очевидно, че те съдържат вещества, които могат да са опасни", каза Рей.
 
Директорът на ФБР подчерта, че е възможно да има и други изпратени самоделни устройства и заяви, че е твърде рано да се обсъждат мотивите на Сейък, отбелязва Франс прес.

Нови два подозрителни пакета бяха открити в САЩ
 
На първия разпит Сизар Сейък е заявил, че самоделните му устройства не представляват опасност и че той не е искал никой да пострада, съобщи Си Ен Ен.
 
Кристофър Рей заяви, че Сейък е бил открит по следи от ДНК и пръстов отпечатък върху пакета, който е бил изпратен на конгресменката демократ Максин Уотърс.

Подозрителна пратка до Джо Байдън наложи евакуация
 
Правоохранителните органи проверяват дали и други хора освен Сейък са били замесени в изпращането на самоделните взривни устройства, съобщи американски официален представител, цитиран от Ройтерс.
 
Сейък ще бъде съден в град Ню Йорк, където са намерени пет от самоделните му устройства, каза представител на правоохранителните органи, цитиран от Асошиейтед прес.
 
На Сейък са повдигнати обвинения по пет пункта, включително незаконно изпращане на взривни вещества по пощата и заплашване на бивши президенти на САЩ, съобщи министерството на правосъдието. Той може да получи присъда до 48 години затвор.

Пратиха бомби на Обама и Клинтън
БТА