Фалшив сигнал за бомба задържа саудитски самолет в Мадрид
Фалшив сигнал за бомба задържа саудитски самолет в Мадрид / ThinkStock/Getty Images

Обявената на международното летище на Мадрид обща тревога по искане на командира на саудитски пътнически самолет бе понижена от обща в локална, предаде Ройтерс, цитирайки испанския летищен оператор "Аена". Понижената степен на тревога означава, че другите полети остават незасегнати.

Малко по-късно говорител на саудитската авиокомпания "Саудиа" заяви, че обявената тревога се оказала фалшива. "Това е поредният кьорфишек, на какъвто всички авиокомпании са подложени", посочи той.

Тревогата на летище "Барахас" бе подадена малко преди излитането на самолета на авиокомпанията за полет към Рияд по искане на командира на самолета. Според испанския вътрешен министър Хосе Фернандес Диас, цитиран от Ройтерс, тревогата е била свързана с бомбена заплаха. Според ТАСС екипажът намерил бележка със заплаха за взрив на борда, поради което пилотите взели решение да прекратят подготовката за излитане.

Според изискванията на общата тревога всички пътници и екипажът бяха евакуирани от самолета, който бе изолиран в отдалечен ъгъл на летището, съобщи операторът. Представители на испанската Гражданска гвардия веднага започнаха проверка на информацията за бомба на борда, както и на самоличността на всички 95 пътници.

Източник: БТА