/ iStock/Getty Images
Над 200 акаунта на реални хора с профили в социалната мрежа Facebook са били премахнати от администраторите заради радикален расизъм. Хората с премахнати акаунти са членували онлайн в групи, призоваващи за превъзходство на "бялата" раса, и редовно са насърчавали членовете на групите да правят провокации по време на антирасистките протести, като отидат въоръжени и предизвикат сблъсъци.

Освен САЩ, множество други страни, сред които Великобритания, Франция, Бразилия, и други са залети от протести срещу насилието над афроамериканци след смъртта на Джордж Флойд в края на май.

От компанията не съобщават подробности за потребителите с изтрити акаунти, нито страната на произхода им. От Facebook се заканват да продължат да премахват нови страници, групи или акаунти, създадени от потребители, опитващи се да заобиколят забраната за реч на омразата.

По-рано тази седмица Facebook обяви премахването на "няколко" акаунта, създадени от расисти, публикуващи в Twitter като членове на крайнолявото движение "Антифа".
БГНЕС