Facebook и Туитър подкрепиха Apple срещу ФБР
Facebook и Туитър подкрепиха Apple срещу ФБР / снимка: БГНЕС, архив

Социалните мрежи Facebook и Twitter подкрепиха корпорацията Apple в отказа й да помогне на ФБР да разкодира телефона на един от терористите, участвали във въоръженото нападение в Сан Бернардино (Калифорния), където през декември бяха убити 14 души, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"Ние ще продължим да се борим срещу исканията към високотехнологичните компании да отслабят защитните си системи", посочи в изявление Facebook. "Тези искания създават опасен прецедент и пречат на усилията на компаниите да защитят своите продукти", отбеляза представител на социалната мрежа.

Съд нареди на Apple да разбие паролата на айфона на терорист

От Facebook подчертаха, че компанията "осъжда тероризма" и "цени работата на правоохранителните органи" в защита на гражданите.

Компанията Twitter също подкрепи решението на Apple да отхвърли нареждането на американски съд да даде достъп на ФБР до кодираното съдържание на айфона на един от терористите. От Twitter не направиха специално изявление, но шефът на компанията Джек Дорси написа на страницата си: "Ние подкрепяме Apple и Тим Кук и благодарим за неговото лидерство".

Обама иска Силициевата долина да помогне в борбата с тероризма

Полицията в Ню Йорк не може да разкрие десетки престъпления заради това, че не може да получи достъп до кодираната информация в смартфоните айфон на Apple, заявиха официални представители на полицията и прокуратурата на най-големия мегаполис в САЩ на пресконференция в четвъртък.

Източник: БТА