Обама иска Силициевата долина да помогне в борбата с тероризма
Обама иска Силициевата долина да помогне в борбата с тероризма / Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама призова Силициевата долина - центъра на високите информационни технологии - да помогне в борбата срещу екстремистките групировки, които използват социални медии и електронни комуникации, за да подготвят и да призовават към насилие, предаде Ройтерс. Така той отново поднови дебата за свободата и правото на лично пространство в интернет.

Анонимните: US компания защитава джихадистки сайтове от хакерски атаки

"Ще призова лидерите в сферата на високите технологии и на правоналагането да намерят начин да затруднят терористите, които използват технологиите, за да избягат от правосъдието", каза Обама в телевизионното си обръщение от Овалния кабинет в Белия дом. Той се опита да повдигне духа на американците, разтревожени от заплахата от възможни нови терористични атаки след стрелбата в Сан Бернардино, Калифорния, при която съпрузи с радикални ислямистки възгледи убиха 14 души по време на коледно парти.

Войната на хакери срещу джихадисти

Тази трагедия отново разпали стария дебат за опитите на властите да използват средства за електронно следене с цел откриване и залавяне на екстремисти, прибягващи към насилие. В незабавен отзвук от Конгреса шефът на комисията по външните работи в Камарата на представителите, републиканецът Ед Ройс, каза, че "ако искаме да предотвратим нови подобни атаки, президентът ще трябва да изложи една цялостна стратегия". Той настоя , че комисията ще разисква приемането на специален закон за целта в сряда и призова Обама да предостави повече подробности за такава стратегия, която "да се противопостави на използването на социалните медии от терористите".

Анонимните обявиха война на „Ислямска държава"

Висш служител от президентската администрация каза, че в близките дни Белият дом ще проведе разговори с компании от хай-тек сектора за оформяне на "ясно виждане кога, според нас, социалните медии се използват активно и оперативно за апология на тероризма".

Източник: БТА