/ iStock/Getty Images
Европейският здравен сертификат, който все още е обект на политически преговори в ЕС, навлиза днес във фаза на тестове, които ще му позволят да бъде в техническа експлоатация през юни, преди началото на летния сезон, обяви Европейската комисия.

Франция и Малта са първите две страни, които тестват от днес интеоперативността на системата. Става дума да се провери способността на страните членки да се свържат образно казано с "европейския мост", който е създаден. Тази пилотна фаза, която ще продължи две седмици, касае общо 18 страни от ЕС плюс Исландия, каза говорителят на ЕК Йоханес Барке.

Заради грешни дати: Семейство се оказа без право на ваксинационен сертификат

При тестовата фаза няма да бъдат използвани реални данни, нито пък да има участие на граждани. Но от 1 юни страните членки ще могат да започнат да използват системата при действителни условия, ако са готови за това, допълни говорителят.

Европейският здравен сертификатът цели да предостави хармонизирана рамка за улесняване на свободното движение в ЕС това лято. Той съдържа Кю Ар код, който посочва, че лицето, на което е издаден сертификатът, е ваксинирано, или че има отрицателен тест за коронавируса, или че има имунитет след прекарана зараза. Той се придружава и от електронен подпис, който удостоверява неговата автентичност. По време на проверка на сертификата от компетентните власти Кю Ар кодът се сканира, а електронният подпис се проверява.

ЕК предлага промени в ограниченията за пътуване заради COVID-19

Страните членки са тези, които решават дали да интегрират този сертификат в техните приложения за национално проследяване, както във Франция, или дали да използват отделно приложение.

Системата е разработена от германските компании Те-Системс и САП. Паралелно с тази техническа подготовка, регламентът за европейския здравен сертификат е обект на дискусии между евродепутатите и представителите на Европейския съвет.

ЕС ще получи повече ваксини от очакваното

Евродепутатите искат да е невъзможно за страна членка да налага допълнителни рестрикции, като карантина, на притежател на този сертификат, дошъл на нейна територия, но страните членки искат да си запазят тази възможност.

Нов кръг от разговори трябва да има на 11 май. Евентуален компромис трябва после да бъде одобрен от Европейския съвет и да бъде гласуван в пленарна зала в ЕП. ЕК се надява регламентът да бъде приет преди края на юни.
БТА