/ iStock/Getty Images
Европейският парламент гласува сваляне на имунитета на гръцки крайнодесен евродепутат, осъден в Гърция на 13 години затвор като водещ член на престъпна организация, предаде Асошиейтед прес.

Парламентът реши с 658 гласа "за", 24 "против" и 10 "въздържали се" да снеме имунитета на Янис Лагос, давайки възможност на белгийските власти да го екстрадират в Гърция.

Лагос живее в белгийската столица, откакто гръцки съд през октомври го осъди заедно с други 17 бивши депутати в гръцкия парламент от крайнодясната партия Златна зора за членство и ръководство на престъпна организация. Останалите обвиняеми по делото вече са в затвора, с изключение на един, който избяга от правосъдието.

Виктор Орбан изгони от партията опозорения си съратник Сайер

"Златна зора" е основана през 80-те години на миналия век като неонацистка организация. Партията изгря на политическата сцена през 2012 г. в разгара на икономическата криза в Гърция и стана трета парламентарна сила. Тя често е била смятана за пример от много крайнодесни групи в Европа и на други места и присъства в парламента на Гърция от 2012 до 2019 г.

През 2015 г. започна голям съдебен процес срещу партията, провокиран от убийството рапъра Павлос Фисас през 2013 г. Делото обедини четири случая: убийството на Фисас, нападения срещу египетски рибари през 2012 г. и срещу активисти с леви убеждения през 2013 г., както и това дали "Златна зора" е действала като престъпна организация.
БТА