Премиерът Орбан публично заклейми постъпката на дългогодишния си партиен съратник Сайер
Премиерът Орбан публично заклейми постъпката на дългогодишния си партиен съратник Сайер / Gulliver/Getty Images
Унгарският политик Йожеф Сайер, който подаде оставка като евродепутат, напусна и управляващата партия "Фидес" след скандала с участието си в забранено секс парти в Брюксел, предаде Ройтерс.

Унгарският премиер и лидер на "Фидес" Виктор Орбан заяви пред в. "Модяр немзет", че Сайер няма никакво оправдание за действията си и че те са били в разрез с ценностите на ФИДЕС, която се представя като защитник на традиционните християнски ценности и семейство.



Сайер е един от основателите на "Фидес" и е съюзник на Орбан от над 30 години, отбелязва Ройтерс.

В качеството си на евродепутат той бе водеща фигура на "Фидес" в Европейския парламент и изигра сериозна роля в пренаписването на унгарската конституция след изборната победа на Орбан през 2010 г.

"Няма да забравим и да отречем неговите 30 години работа, но стореното от него е неприемливо и за него няма никакво оправдание. В резултат на това той взе единственото правилно решение, като поднесе извиненията си и се оттегли от Европейския парламент и от "Фидес", изтъкна Орбан.

Сайер подаде оставка като евродепутат в неделя, а във вторник разпространи изявление, в което поднесе извиненията си за сторената от него грешка и за това, че е нарушил белгийските карантинни правила.

Белгийската полиция съобщи, че е задържала двайсетина души, участвали в домашно парти, и че у Сайер, който е бил сред тях, били намерени наркотици. Сайер отрече да е взимал наркотици и заяви, че е предложил да му бъде направен тест за наркотици, но полицията не го е сторила.

Той опитал да избяга, като слязъл по водосточната тръба.

Източник: БТА