Фил Хоган
Фил Хоган / Gulliver/Getty Images, архив
Европейският комисар за търговията Фил Хоган обмисля да се кандидатира за нов генерален директор на Световната търговска организация (СТО), заяви негов говорител, цитиран от Ройтерс.

Ръководният пост в СТО ще се оваканти в края на август, след като сегашният генерален директор Роберту Азеведу обяви, че ще подаде оставка година преди края на мандата му.
Следващият генерален директор ще бъде изправен пред покачване на напрежението между САЩ и Китай и засилване на протекционизма, изострен от пандемията от COVID-19.

Новият ръководител на организацията ще трябва и да придвижи преговорите за ограничаване на свръхулова на риба и за определяне на нови правила за електронната търговия.
Ирландецът Хоган е еврокомисар от 2014 година - първоначално с ресор селско стопанство, а от края на 2019 година отговаря за търговията.

Икономическият спад ще е по-лош от кризата през 2008 г.

В четвъртък той заяви пред Европейския парламент, че би било прекрасно европеец да стане следващ ръководител на организацията, чиято централа е в Женева.

Другите потенциални кандидати са испанската министърка на външните работи, за Европейския съюз и сътрудничеството на Испания Аранча Гонсалес Лая и нидерландската министърка на външната търговия и сътрудничество за развитие Сигрид Каг.

Въпросът за кандидатурата може да се превърне в централна тема на очакваното на 9 юни заседание на европейските министри на търговията. Възможно е тогава ЕС да предложи единна кандидатура.

Членовете на СТО могат да издигат собствени граждани за кандидати от 8 юни до 8 юли.

Трима от шестимата предишни директори на СТО са били европейци, а другите от Тайланд, Бразилия и Нова Зеландия. Сега съществува известен натиск да бъде избран африканец за ръководител на институцията.

В Европа някои твърдят, че има неписано правило в СТО да се редуват ръководители от развити и развиващи се страни.

Азеведу е бразилец.

Като цяло съществува и консенсус за необходимостта от реформа на организацията, като критиците твърдят, че трябва да се вземе предвид подемът на Китай и на държавните предприятия.

Хоган е горещ привърженик на реформа в СТО, заяви неговият говорител.
БТА