Роберто Азеведо
Роберто Азеведо / БГНЕС
Това е прогнозата на Световната икономическа организация
Икономическият спад, предизвикан от пандемията от коронавирус, може да бъде по-лош от световната финансова криза през 2008 г., заяви генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо.

Франция започва военна операция в подкрепа на населението заради коронавируса


По-рано директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че МВФ очаква през тази година рецесията в световната икономика заради коронавируса да бъде същата или дори по-сериозна, отколкото е била в периода на финансовата криза през 2008 г.
 


„Тази пандемия, без съмнение, много силно ще повлияе на икономиката, търговията и следователно на работните места и жизнения стандарт на хората... Последните прогнози предсказват икономически спад и загуба на работни места, които ще са по-зле, отколкото по времето на финансовата криза отпреди 12 години“, се казва във видеоизявление на Азеведо, публикувано на сайта на СТО.

На 11 март Световната здравна организация обяви пандемия от коронавирус. По последни данни на СЗО заразените в цял свят са над 414 хиляди души, а над 18 хиляди са починалите.