Евроадвокати се оплакаха пред ЕС за ограничения да работят в България
Евроадвокати се оплакаха пред ЕС за ограничения да работят в България / netinfo

Юридически фирми от страни членки на Европейския съюз се оплакали пред Европейската комисия, че се натъкват на ограничения при развиването на дейност в България, съобщава британският вестник "Файненшъл таймс". Изданието отбелязва, че това е най-новият от поредицата спорове за пречките пред правните кантори от дадена държава в останалите страни от съюза.

Британски и австрийски юридически фирми стоят начело на кампанията срещу въведените от българските власти правила. Според тях е възможно новите норми да ги принудят да напуснат страната и да оставят българските компании в бранша без чуждестранна конкуренция.

Във внесена миналата седмица жалба се твърди, че българското законодателство не съответства на европейските норми, които предоставят на адвокатите свобода да практикуват в други страни членки на ЕС. Фирмите се аргументират, че нямат право да започват практика със собствените им имена и техните служители са длъжни да полагат изпити за преквалификация в България.

Според представител на австрийска адвокатска кантора България е наложила ограниченията за чуждестранните фирми под натиска на местните юристи. Той прогнозира, че по всяка вероятност подобни спорове ще станат по-разпространени, тъй като адвокатите в новите страни членки на ЕС лобират пред националните власти да не допускат чуждестранна конкуренция. Служители на Европейската комисия заявили, че ще проучат жалбата срещу България.

Ако комисията стигне до извода, че новата страна членка е сгрешила, тя има право да предприеме преки действия срещу нея, уточнява "Файненшъл таймс". Случаят обаче може да бъде отнесен пред Европейския съд, ако България оспори решението на изпълнителния орган на ЕС.