сняг австрия зима
сняг австрия зима / Gulliver/Getty Images
 
Ваканцията на група германски гимназисти в Австрия днес приключи, но вместо да карат ски, те бяха евакуирани с военни хеликоптери, след като цяла седмица останаха блокирани в хижата си в резултат на рекордните снеговалежи, предаде Франс прес.
 
Австрийските военни съобщиха, че са изпратили два хеликоптера, за да могат 66 ученици и учители от района на западногерманския град Дортмунд да напуснат ски курорта Касберг в Грюнау, Централна Австрия. Групата пристигнала на 5 януари на ски, но плановете се провалили заради дебелия сняг, натрупал в голяма част от страната.
 
Касберг, като повечето австрийски ски курорти, не работят от дни поради опасността от лавини, от рухване на дървета или спиране на тока. Въпреки лошия си късмет обаче учениците не се отчаяли, а пак намерили начин да се забавляват, запълвайки времето си с настолни игри, тъй като нямало ток да гледат телевизия и да зареждат телефоните си.
 
До три метра сняг, а на места и повече, паднаха в Западна и Централна Австрия от миналия четвъртък досега. Скипистите и съоръженията в курорта Лозер в провинция Щирия, който се намира на 1500 м надморска височина, напълно изчезнаха под 5-метрова снежна покривка.
 
Около 500 войници разчистваха днес покривите и пътищата в селищата, където положението бе най-тежко. Още 1000 войници са в готовност да се намесят при нужда, посочи правителството.
 
БТА