/ iStock/Getty Images
Голяма неизбухнала бомба от Втората световна война, открита в югозападния полски град Вроцлав, наложи днес евакуацията на 2500 жители, предаде Асошиейтед прес.

Бомбата с тегло 250 килограма била намерена по време на строителни работи близо до железопътен надлез в града.
Полските въоръжени сили съобщиха, че това е германска авиационна високо експлозивна 250-килограмова цилиндрична бомба от времето на войната. Евакуираните жители на Вроцлав били извозени с автобуси до безопасен район, докато експерти по обезвреждане на експлозиви работят на мястото, където е открита бомбата. Според съобщения в полските медии движението на влаковете в района също е спряно, докато бомбата не бъде обезвредена.

Полицейската говорителка Александра Фреус каза пред телевизионния канал Те Фау Ен 24, че не всички жители са се съгласили да напуснат домовете си и властите не могат да ги принудят да го направят. Полицията отправи публичен призив за евакуация, позовавайки се на "заплахата за здравето и живота на хората, причинена от невзривени боеприпаси".

През Втората световна война Вроцлав е наричан от германците Бреслау. В града са се водили тежки сражения и той е бил много разрушен, а преди капитулацията на Германия е подложен на тежки съветски бомбардировки.

Вроцлав става част от Полша, когато границите в Европа са преначертани след войната и победена Германия е принудена да отстъпи територия.
Светослав Танчев/БТА