/ Gulliver/Getty Images
Говорител на властите в северния щат Тигре каза, че Еритрея е започнала пълномащабно настъпление по границата на страната със Северна Етиопия, което най-вероятно е ескалация на напрежението от миналия месец, предаде Асошиейтед прес.

Еритрейците се бият заедно с етиопските федерални сили, включително командоси и съюзнически милиции, каза Гетачеу Реда, съветник на президента на северния щат Тигре, Етиопия. „Еритрея разполага с цялата си армия, както и с войници от запаса. Нашите сили героично защитават своите позиции“, написа той в Twitter.

56 души бяха убити при въздушен удар срещу бежански лагер в Етиопия

Еритрейските сили се биеха редом с етиопските федерални войски в Тигре, когато военният конфликт започна през ноември 2020 г. Войната се възобнови през август след затишие по-рано тази година. Смята се, че конфликтът е отнел живота на десетки хиляди хора и е оставил милиони без базови услуги за повече от година, откъсвайки ги от света.

Пълното влизане на Еритрея във войната със северния етиопски щат Тигре изглежда ще усложни всички мирни усилия между лидерите на Тигре и етиопския премиер Абий Ахмед.

Той възстанови двустранните връзки с Еритрея след като дойде на власт през 2018 г. Това сближаване обаче се възприема с подозрение от властите в Тигре, за които еритрейският президент Исаяс Афверки остава враг две десетилетия след като Етиопия и Еритрея водиха кървава гранична война.
 
БТА