Етиопския щат Тигре, който пострада от сблъсъци
Етиопския щат Тигре, който пострада от сблъсъци / Gulliver/Getty Images
Премиерът на Етиопия Абий Ахмед съобщи днес, че Еритрея се е съгласила да изтегли силите си от етиопския щат Тигре. Той обяви това само дни, след като за първи път потвърди присъствието на войски на съседната страна в щата, предаде ДПА.

В изявление, публикувано в Twitter, Ахмед каза, че е обсъдил въпроса с президента на Еритрея Исаяс Афеверки при свое посещение в столицата Асмара.

Еритрея се съгласи да изтегли силите си и етиопските военни ще поемат охраняването на пограничните райони незабавно, заяви премиерът.

През ноември миналата година Етиопия предприе военно настъпление в северния щат Тигре, за да ограничи правомощията на управляващата там партия "Народен фронт за освобождение на Тигре", която критикува централното правителство.
 


В началото на декември правителството обяви, че конфликтът е приключил. Както ООН, така и САЩ обаче твърдят, че продължават да идват съобщения за боеве между враждуващите страни.

Еритрея обоснова присъствието на нейни войски в конфликта с националната си сигурност, тъй като етиопските войници се биеха срещу Народния фронт в пограничен район, посочи във вторник етиопският премиер.

Много политически анализатори междувременното казаха, че еритрейските войски са се включили в конфликта по искане на Абий Ахмед, за да подкрепят силите на етиопското централно правителство.

Правозащитните организации "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл" наскоро обвиниха еритрейските сили в тежки нарушения на човешките права.
БТА