/ Gulliver/Getty Images
Най-малко 56 души бяха убити при въздушен удар срещу бежански лагер в северозападния етиопски щат Тигрей. Това, съобщиха агенциите, позовавайки се на хуманитарни работници.

Нападението е извършено късно вечерта на 7 януари срещу лагер близо до град Дедебит, който се намира близо до границата с Еритрея. В резултат на бомбардировките загинаха 56 души, други 30 бяха ранени. Един от хуманитарните работници е посети болницата, където са откарани пострадалите. Разкритията му се базирани на историите на ранените.

Етиопското правителство все още не е предоставило информация за събитията. Също така няма потвърждение за въздушния удар срещу лагера на Дедебит от други независими източници.

На 25 ноември 2021 г. въоръжените сили на Етиопия започнаха голяма офанзива в северната част на страната срещу позициите на сепаратистките силите на Тигрей, които се опитаха да прекъснат най-важните транспортни пътища в щатите Амхара и Афар и да достигнат до столицата. В хода на офанзивата правителствените части си възвърнаха контрола над 40 града в двата щата, принуждавайки бунтовническите войски да се оттеглят на север към административната граница на Тиграй.

Бунтовническото ръководство обяви на 20 декември, че е наредило на всички отряди да напуснат територията на щатите Амхара и Афар и да се върнат в Тигрей. В същото време лидерът на Народния фронт за освобождение Тиграй Дебресион Геберемихаел предложи незабавно прекратяване на военните действия в Северна Етиопия и започване на преговори за мир.
БГНЕС