/ ThinkStock/Getty Images
Остри изявления си размениха през уикенда Израел и Турция. Кулминацията е днес, когато Анкара нарече "незаконна окупация" израелското присъствие в палестинските територии, след като премиерът на еврейската държава обвини Турция, че "избива" кюрди, предаде Франс прес.

Говорителят на турския президентски офис Ибрахим Калън се противопостави на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху с думите, че последният трябва "да прекрати незаконната окупация на палестинските територии и грубото потискане на палестинския народ".

Израелски министър призова сънародниците си да не пътуват в Турция

Той добави в Туитър, че "неспирните атаки срещу Ердоган и използването на кюрдите" за отвличане на вниманието "няма да спасят (Нетаняху) от неприятностите на вътрешния фронт".

Агенцията напомня, че вчера турският президент Реджеп Ердоган препоръча в обръщение към млади турци "никога да не удрят вече повален враг". И добави: "Нали не сте евреин в Израел".
Това сравнение шокира Нетаняху. Израелският премиер прикани в Туитър лидера на Турция "да не чете морал на Израел", обвини го, че "окупира Северен Кипър" и оглавява армия, която "избива жени и деца по кюрдските села в самата Турция и извън нея".

Турция поиска израелският посланик в Анкара да се върне в страната си

Турско-израелските отношения се изостриха тази година във връзка с редица проблеми, по-специално през юли, когато израелският парламент прие оспорван закон, определил Израел като национална държава на еврейския народ.

Ердоган, който се смята за поддръжник на палестинската кауза, гневно разкритикува тогава Израел и го описа като "най-ционистката, най-фашистката и най-расистката държава в света".
През май - след като мнозина демонстранти загинаха на границата с ивицата Газа, Анкара вече бе разпоредила на израелския посланик да напусне Турция.

На 14 декември Ердоган заяви също, че палестинците са подложени на "натиск, насилие и политика за сплашване, не по-малко тежки от угнетяването на евреите по време на Втората световна война", подразбирайки холокоста, припомня АФП.
БТА