ЕС ще изпрати над 300 наблюдатели в Грузия
ЕС ще изпрати над 300 наблюдатели в Грузия / снимка: БГНЕС

ЕС планира да изпрати над 300 наблюдатели в Грузия - значително повече от предвиденото, съобщиха представители на френското външно министерство, цитирани от ДПА и Асошиейтед прес.

Запитан на електронна пресконференция вярна ли е информацията в медиите, че мисията ще се състои от 340 наблюдатели, вместо първоначално обявените 200, Фредерик Буйон потвърди, че тя ще включва 300 наблюдатели плюс персонал за логистична подкрепа. Говорителят на френското външно министерство Фредерик Дезаньо каза, че това отговаря на решението на ЕС от 15 септември.

Германия обяви днес, че ще прати до 40 наблюдатели в мисията на Европейския съюз, която ще следи за спазване на примирието в Грузия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Берлин реши да предостави до 20 полицаи и също толкова цивилни експерти на мисията, ръководена от германеца Ханс-Йорг Хабер, посочи правителствен говорител.

Канцлерът Ангела Меркел обяви на 11 септември, че Германия ще участва с около една пета от общо 200-та наблюдатели, които ЕС трябва да изпрати в Грузия преди 1 октомври. Съгласно сключеното на 8 септември споразумение за прекратяване на огъня, тези наблюдатели трябва да гарантират изтеглянето до 10 октомври на руските сили, разположени в буферните зони край Южна Осетия и Абхазия на позициите им от преди руско-грузинския конфликт.

В мисията на ЕС ще участват повечето от страните членки, като най-големи ще са контингентите на Франция, Италия, Швеция, Германия и Полша. Първата група от 39 италиански наблюдатели пристигна вчера в Тбилиси.

Москва призна независимостта на сепаратистките републики Абхазия и Южна Осетия и запази близо 8-хилядно военно присъствие на тяхна територия.