Държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) подкрепиха плановете за борба с „бързата мода“ чрез забрана за унищожаване на непродадени дрехи, тъй като все повече стоки се насочват към по-строги правила за устойчивост, предаде АФП.

Бързата мода (fast fashion) може да бъде определена като съчетание от евтино и бързо произведени дрехи, заимстващи идеи и дизайни както от големите модни къщи, така и от облеклото на известни личности.

Въвеждат ДДС за всички онлайн покупки от страни извън ЕС

Представители на държавите от ЕС се срещнаха в Брюксел, за да одобрят плана, предложен миналата година от Европейската комисия, за забрана на унищожаването на текстил, обувки и други непродадени потребителски продукти.

Блокът иска да намали въздействието върху околната среда от дрехите или аксесоарите, които са произведени, но никога не са използвани, особено след широкото разпространение на онлайн пазаруването.

По данни на ЕС текстилните изделия оказват четвъртото по големина въздействие върху околната среда и изменението на климата в 27-те държави-членки. За средноголемите предприятия ще има четиригодишно освобождаване от забраната, докато за малките предприятия ще важи общо изключение.

Правилата ще включват по-строги изисквания към продуктите, които трябва да бъдат "по-издръжливи, надеждни, за многократна употреба, подлежащи на модернизация, рециклируеми и по-лесни за поддръжка", се казва в изявление на държавите-членки.

Много други потребителски стоки ще бъдат засегнати, но ще има изключения за храни, фуражи, лекарства и ветеринарни продукти. Автомобилите също бяха изключени, тъй като други закони се занимават с тяхното въздействие върху околната среда.

Стоките ще трябва да се продават с "цифров паспорт на продукта", който може да бъде QR код, се посочва още в съобщението. Правилата ще влязат в сила едва след преговори между държавите-членки и Европейския парламент, който трябва да подкрепи официално предложенията през следващите седмици.

Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) твърди, че броят на изнесените от ЕС употребявани текстилни изделия се е утроил през последните две десетилетия - от над 550 000 тона през 2000 г. до почти 1,7 милиона тона през 2019 г.

Но ЕАОС заяви, че съдбата на употребяваните текстилни изделия, изнасяни от ЕС, е "много несигурна".