От 1 юли всички онлайн покупки от страни извън Европейския съюз ще се облагат с ДДС. Досега получаването само на малки пратки до 22 евро беше освободено от данък. Освен начисляването на ДДС, за пратките ще се подава и митническа декларация, предаде NOVA.

Промяната влиза в сила като част от пакет за електронна търговия на Европейския съюз, с който се въвеждат нови правила за дистанционна продажба. Целта е да се ограничат случаите на заобикаляне на данъка, като умишлено се декларира внос на малки пратки.

Новите правила не влизат в сила само у нас, а във всички европейски държави. Досега от данъчно облагане бяха освободени пратките до 30 лева. 

Разбиха схема за измами с мита и ДДС при внос на автомобили (СНИМКИ)


Националната статистика отчита, че в първите 4 месеца на тази година вносът на стоки у нас от държави извън Европейския съюз е на стойност близо 9 милиона лева. Или това е ръст с близо 16 на сто спрямо 2020-а.  

Поръчваме най-много стоки от Турция и Русия, а веднага след тях идва страната с най-популярната у нас онлайн платформа за пазаруване – Китай.

"Ако клиентът си е предплатил предварително ДДС-то в сайта, в който е поръчал стоката, той ще я получава в пощенската станция без да заплаща нищо 01:28 процедурата става много по-лесна – както да доставиш пратка между 2 града в България", заявиха от „Български пощи“.

В противен случай данъкът ще се начислява в пощенския клон или куриерската фирма. И тъй като ще попълнят митническата декларация и ще платят  ДДС на търговеца вместо него, клиентът дължи на пощата или куриера такса от 3,90.  

Агенция „Митници“ не събира такси за подаването на тези декларации.

Промяната предизвика серия от въпроси - телефоните на български пощи прегряха, а системата на агенция митници блокира в първите часове на 1 юли.

На пръв поглед новия регламент ще оскъпи малките покупки от най-популярните онлайн платформи. Но от „Български пощи“ уверяват, че ще улеснят клиентите. 

 
NOVA