Агенция "Митници"
Агенция "Митници" / Агенция
Агенция „Митници“ разкри схема за измами с мита и ДДС при внос на лускозни автомобили.

Схемата е действала в Териториална дирекция Южна Морска.

Агенция "Митници"
Агенция

С цел оправдаване приемането на митническа стойност до 10 пъти по-ниска от реалната на аукциони и търгове, в голяма част от случаите автомобилите са описани като „катастрофирали“, „повредени“, „дефектирали“, „наводнени“, „ударени от градушка“, както и „с механични проблеми“ и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза.

Агенция "Митници"
Агенция

Констатирани са случаи, в които при митническото оформяне е прилаган снимков материал на катастрофирали автомобили, но в хода на проверката е установено, че те не отговарят на реално представените пред митническите учреждения. Проверките са показали, че по колите няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.

До настоящия момент в ТД Южна морска са установени 29 подобни случая, като по предварителни данни избегнатите мито и ДДС за тях са в размер над 220 хиляди лв.

Агенция "Митници"
Агенция

В следствие на това е разпоредена проверка на декларирането на автомобили от трети страни за периода от 01.01.2019 г. до 01.06.2021 г. във всички митнически учреждения.
Агенция „Митници“