/ Thinkstock/Getty Images
Съветът на ЕС одобри днес допълнителни санкции срещу Северна Корея съобразно резолюция на Съвета за сигурност на ООН от ноември миналата година. Новите мерки включват ограничения върху сделките с въглища, желязо и желязна руда от Северна Корея, както и забрана за внос на мед, никел, сребро, цинк. Забранява се износ на нови вертолети и плавателни съдове за Пхенян. Ще бъдат разширени съществуващите ограничения в транспортния и финансовия сектор, сред които забрана севернокорейските дипломатически мисии и дипломати да притежават повече от една банкова сметка в ЕС. Въвеждат се ограничения на използването на недвижими имоти в ЕС от севернокорейски представители.

Северна Корея заобикаля международните санкции според доклад на ООН

Предвижда се държавите от ЕС да предприемат допълнителни мерки за недопускане на специализирано преподаване или обучение на севернокорейци по дисциплини, които биха допринесли за ядрената програма или програмата за балистични ракети на Пхенян. Ще бъде прекратено научното и техническото сътрудничество, с изключение на медицинския обмен. Тези ограничителни мерки са разработени така, че да се избягват неблагоприятни хуманитарни последици за цивилното население в страната.

Сеул: Северна Корея не е достойна за член на ООН

Ограничителните мерки на ЕС са в отговор на извършени от Северна Корея ядрени опити и балистични ракетни изпитания. Санкциите са насочени срещу ядрената програма и програмите за ядрено оръжие на Пхенян, срещу разработването на други оръжия за масово унищожение и балистични ракети. Мерките включват забрана за внос и износ на оръжия, стоки, услуги и технологии, които могат да допринесат за тези програми, се отбелязва в съобщението.
БТА