ЕС призова Сирия да приложи плана на Арабската лига
ЕС призова Сирия да приложи плана на Арабската лига / снимки: Reuters, архив

Сирия трябва бързо да изпълни ангажимента, който пое пред Арабската лига: да прекрати насилието и да позволи функционирането на опозиционни групи в страната, обяви Европейският съюз, предаде Ройтерс.

Шефът на дипломацията на ЕС Катрин Аштън приветства плана на Арабската лига, но заяви, че сега е важно ангажиментите, поети от сирийските власти пред Арабската лига, да бъдат изпълнени бързо и цялостно, под наблюдението на панарабската организация. „Тази нова инициатива може да бъде успешна само ако сирийските власти осигурят пространство и сигурност на опозиционните групи, за да могат да  работят с всички слоеве на сирийското население за мирен политически преход”, каза тя.

ЕС призова президента Башар Асад да се оттегли и предупреди правителството, че ще наложи още санкции, ако то продължава с репресиите срещу протестиращи.

След като Дамаск се съгласи с арабския план за излизане от кризата в Сирия, председателят на Арабската лига Набил ал Араби прие делегация на Сирийския национален съвет (СНС), представляващ мнозинството от противниците на президента Башар Асад, съобщи АФП, позовавайки се на сирийски опозиционер. „Г-н Араби ни информира за подробностите от арабската инициатива и за целите й, за да може лигата да изработи арабско решение на сирийската криза, което да сложи край на кръвопролитията”, каза пред журналисти членът на изпълнителното бюро на СНС Самир ал Нашар.

По думите на Нашар СНС е посъветвал Араби мисия на Арабската лига да следи постоянно как се изпълнява планът. „Изложихме пред него недоверието си, че режимът ще спази своите обещания, изтъквайки, че в момента, когато правителството е приело плана на лигата вчера, град Хомс е бил бомбардиран и са били убити 34-ма души”, коментира той, посочва БТА.

На въпрос дали СНС ще участва в диалог с режима, Нашар отвърна: „Не, ние не говорим за диалог, ние приканваме към преговори за предаването на властта от тираничния режим към демократично управление и настояваме Башар Асад да се оттегли”.

ЕС призова Сирия да приложи плана на Арабската лига
netinfo

Междувременно най-малко 20 цивилни бяха убити днес от сирийските сили за сигурност в централния град Хомс, ден след като Дамаск прие арабски план за слагане край на репресиите в Сирия, предадоха АФП и ДПА. „20 цивилни бяха убити в различни квартали на Хомс, където продължават да се чуват звуци от стрелба с автоматично оръжие и танкове”, съобщи неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека.

Днешните убийства идват само ден, след като сирийският режим прие безрезервно план на Арабската лига за излизане от кризата, който предвижда пълно спиране на насилието, освобождаване на задържаните лица в рамките на репресиите, изтегляне на армията от градовете и свободно придвижване на международни наблюдатели и медии, след което да започне диалог между режима и опозицията.

При репресиите на антиправителствени демонстрации в Сирия от средата на март по данни на ООН са убити над 3000 души.