ЕС призова Русия да изтегли войските си от Грузия
ЕС призова Русия да изтегли войските си от Грузия / снимкa: БГНЕС

Министрите на външните работи от Европейския съюз призоваха днес Русия да изпълни ангажиментите си по споразумението за прекратяване на огъня в Грузия и да изтегли войските си от тази страна, предаде Асошиейтед прес.

"Необходимо е да си изясним ситуацията. В понеделник трябва да направим всичко по силите си, за да издействаме пълно прилагане на плана за прекратяване на огъня", заяви френският външен министър Бернар Кушнер.

Той заяви това по повод предстоящата след два дни среща в Москва между френския президент Никола Саркози и руския му колега Дмитрий Медведев. Саркози и Медведев ще се опитат да преодолеят разногласията си за изтеглянето на руските войски от Грузия и да се споразумеят за изпращане на наблюдатели.

Кушнер каза, че Европейският съюз очаква Русия да върне частите си на позициите им от преди избухването на военния конфликт на 7 август.

"Ще е необходим контрол, наблюдение и проверка", подчерта върховният представител на Съюза за външната политика и сигурността Хавиер Солана.

Участници в срещата на европейските външни министри в Авиньон разкриха, че ЕС подготвя споразумения за партньорство с много бивши съветски републики, в опит да се противопостави на влиянието на Русия. Възможно е тези спогодби да включват пактове за свободна търговия и споразумения за безвизови пътувания.

Кушнер подчерта, че Брюксел цели също да подобри отношенията си с Москва. "Русия трябва да остане партньор, тя е наш съсед, голяма страна и не може да става и дума за връщане към положението от периода на Студената война, това би било голяма грешка", отбеляза той.

Министрите на външните работи на 27-те са одобрили единодушно днес направеното вчера от германския им колега Франк-Валтер Щайнмайер предложение за провеждане на независимо разследване на конфликта в Грузия. Това съобщи люксембургският външен министър Жан Аселборн, цитиран от Франс прес.

Британският му колега Дейвид Милибанд припомни, че и двете страни в конфликта - руската и грузинската, са си отправили много тежки обвинения.