ЕС потвърди въвеждането на петролното ембарго срещу Иран
ЕС потвърди въвеждането на петролното ембарго срещу Иран / снимка: Reuters

Лидерите от Европейския съюз настояха Иран да реши дали желае сериозни преговори по спорната си ядрена програма на фона на ескалиращата риторика между двете преговарящи страни в очакване на влизането в сила от 1 юли на петролно ембарго срещу Иран, предаде ДПА.

Иранският главен преговарящ Саид Джалили предупреди, че европейските санкции върху вноса на ирански петрол ще навредят на ядрените преговори.

"Европейският съвет приветства пълното влизане в сила на ембаргото на ЕС", заявиха ръководителите на 27-те страни членки в заключителна декларация от двудневната си среща в Брюксел.

Съветът призовава Иран да реши дали иска да се ангажира със сериозен напредък в преговорите, целящи да се възстанови доверието в единствено мирния характер на иранската ядрена програма. Иран трябва да се ангажира конструктивно, посочват те.

Последният кръг преговори между Иран и групата "5+1" (Великобритания, Франция, Русия, САЩ и Китай и Германия) в Москва приключи безрезултатно, посочва БТА. Двете преговарящи страни се договориха да се срещнат отново на 3 юли в Истанбул, но само на равнище "работна група".

Европейското петролно ембарго прекратява действието на всички европейски контракти за внос вследствие на забрана върху новите сделки с Иран, приета по-рано тази година. Съгласно ембаргото европейски компании няма да застраховат кораби, превозващи ирански петрол, допълва ДПА.