/ iStock/Getty Images
Европейската комисия каза, че иска да създаде постоянен резерв от важни лекарства и медицинско оборудване за справяне с недостига, от който от години страда Европейският съюз и който се влоши при пандемията от Ковид-19, предаде Ройтерс.

Резервът ще бъде финансиран от нов бюджет за здравеопазване в размер на 9,4 милиарда евро, предложен вчера от ЕК.

Предвижда се резервът да допълва извънредния запас на стойност 380 милиона евро, създаден в началото на пандемията от коронавирус, след като много страни от ЕС изпитаха остър недостиг на маски, оборудване за тестове, апарати за обдишване, лекарства за интензивно лечение и други важни материали.

ЕС иска да натрупа запас от дезинфектанти, реактиви за тестване и диагностициране, защитно оборудване и важни лекарства, показва документ на общността.

Предвижда се също така допълнителното финансиране да бъде използвано за придобиване на ваксини, от които често има недостиг в ЕС и които се произвеждат предимно извън общността.

ЕК каза, че иска да предложи стимули за фармацевтичните компании, за да разработват и произвеждат ваксини в Европа и да преместят производствения капацитет за лекарства и техните химически съставки, които в момента се внасят главно от Индия и Китай.
БТА