/ Gulliver/Getty Images
Европейската комисия потвърди оценката на международните наблюдатели, че първият тур на президентските избори в Украйна е преминал съобразно изискванията.
 
В изявление на говорител на Европейската служба за външна дейност се отбелязва, че наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са преценили изборите като състезателни, с разнообразен избор за гласуващите.

Изненади на изборите в Украйна: Комикът Зеленски и Порошенко отиват на втори тур
 
Основните свободи бяха спазени, участието бе широко, се допълва в оценката.
 
Комисията посочва, че са били засечени случаи със злоупотреба с държавни средства и купуване на гласове. Участието на местните медии в отразяването на кампанията не се възприема изцяло положително. Изборният ден премина спокойно, гласуването бе добре организирано, гладко и прозрачно, процедурите бяха спазвани, се допълва в оценката.

Ще победи ли и на втори тур в Украйна Володимир Зеленски?
 
ЕС заявява, че очаква свободен, честен и прозрачен втори тур на изборите на 21 април, според международните изисквания. Важно е всички страни да се придържат към демократичните принципи, да зачитат волята на украинския народ и да избягват създаването на ненужно напрежение, допълва говорителят.
 
ЕС отново изразява подкрепата си за независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите граници.
БТА