В Сърбия измислиха нов празник
В Сърбия измислиха нов празник / IStock
Сърбия е свободна да сключва търговски споразумения с други държави или организации, преди да се присъедини към Европейския съюз, "при условие, че това не е в противоречие с разпоредбите на Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Сърбия", каза днес говорителят на Европейската комисия Петер Стано.

По повод Договора за свободна търговия между Сърбия и Китай Стано заяви, че „като част от преговорите за членство в ЕС Сърбия има задължението да излезе от всички двустранни договори за свободна търговия в деня на встъпването си в Евросъюза“, съобщи агенция БЕТА.

Президентът на Сърбия Александър Вучич разговаря с китайския лидер Си Дзинпин и заяви, че такъв договор между двете страни ще бъде подписан до края на годината. Това ще увеличи значително търговския стокообмен между Белград и Пекин и ще привлече допълнително чуждестранни инвестиции в Сърбия.

Говорителят на ЕК подчерта, че „ЕС е най-важният търговски и инвестиционен партньор на Сърбия“.

Според Стано, „през 2020 г. 61% от търговията на Сърбия е с ЕС с много благоприятна динамика на растеж, докато делът на Китай във външната търговия е 8%“.

Що се отнася до преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Сърбия, делът на компаниите от ЕС е 69%, докато преките инвестиции от Китай са 3,5%, каза говорител на Европейската комисия.
БГНЕС