EС гарантира по-голяма безопасност на детските играчки
EС гарантира по-голяма безопасност на детските играчки / снимкa: Sofia Photo Agency

Депутатите от Европарламента приеха нов законодателен текст за увеличаване на безопасността на детските играчки, съобщи пресслужбата на ЕП. Чрез него се засилват правилата за безопасност, ограничава се употребата на химически субстанции и тежки метали и се забранява използването на канцерогенни и токсични вещества.

По текста на новата директива беше постигнат компромис между Парламента и Съвета на първо четене, отговаряйки по този начин на желанието на докладчика Marianne Thyssen (ЕНП-ЕД, Белгия) "безопасността на играчките да бъде осигурена възможно най-бързо". Компромисът беше приет с 481 гласа "за", 73 "против" и 40 "въздържали се".

Новото законодателство цели засилване на разпоредбите и осъвременяване на нормите за безопасност на играчките, определени от действащата в момента директива, която се нуждае от актуализиране. Това е продиктувано от появата на пазара на нови видове играчки, за чиято изработка се използват нови материали и технологии.

Депутатите подкрепиха първоначалното законодателно предложение на Комисията, като същевременно внесоха към него изменения, които да засилят ограниченията за използването на химикали, аромати и твърди метали при производството на детски играчки и да внесат повече яснота относно правилата за предупреждения върху играчките, отбелязва БГНЕС.