Производители и вносители на стоки подписаха коледен пакт
Производители и вносители на стоки подписаха коледен пакт / снимки: Sofia Photo Agency

Коледен пакт беше подписан между производители, вносители на стоки и услуги и потребителски организации, в рамките на кампанията „Коледната безопасна! Внимавай какво купуваш". Инициативата се организира за втора поредна година от Дарик радио, вестник „Стандарт” и бТВ, под патронажа на еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева.

Целта на кампанията е да бъде завишен контролът и да се предлагат безопасни стоки и услуги на потребителите през декември и януари, когато е голямото коледно пазаруване. Еврокомисар Кунева заяви, че фактът, че „Коледата безопасна” се провежда за втора година, показва, че кампанията е устойчива и успешна. По думите й, проблемът с опасните стоки идва от там, че близо 15% от тях са с неизвестен произход. „Започнахме проверки от дизайна на играчката до слагането й на рафта, за да видим къде се къса тази верига и това се случи в Китай”, обясни Меглена Кунева. Тя допълни, че като резултат от преговорите е подписан меморандум за съвместна работа в Китай, което би трябвало да реши част от проблемите. По думите на Кунева, формулата за управление в 21 век е партньорството. „Ако ние нямаме доверие какво купуваме в дни на криза, няма да рискуваме парите си”, обясни еврокомисарят.

Максимата „с малко пари, много подаръци" не е безопасна според програмният директор на Дарик радио Константин Вълков. По думите му е важно да се върне доверието в символа „Произведено в България”

В кампанията „Коледната безопасна! Внимавай какво купуваш" участие взеха и омбудсманът Гиньо Ганев, председателят на Националното сдружение на общините Дора Янкова, председателят на Комисията по защита на потребителите Дамян Лазаров, производители, вносители и търговски и браншови организации.

Сигнали за нарушения и некачествени стоки могат да се подават на горещата телефонна линия – 070011122.

Резултатите от кампанията ще бъдат отчетени в края на януари месец.