Подготвят директива за синхронизиране защитата на потребителите в ЕС
Подготвят директива за синхронизиране защитата на потребителите в ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Подготвя се европейска директива за синхронизиране на изискванията за защита на потребителите във всички страни членки на Европейския съюз. Това съобщи ресорният еврокомисар Меглена Кунева по време на дискусия за защита на потребителските права при ползването на туристически услуги. Тя припомни, че услугите са 80 процента от икономиката и те дават много повече добавена стойност от стоките.

Еврокомисарят Меглена Кунева обясни, че ако едно малко предприятие реши да стъпи на всички 27 пазара в страните членки на ЕС, то трябва да инвестира 70000 евро само за да покрие изискванията за защита на потребителите във всяка държава. Ако се синхронизират изискванията обаче разходите ще паднат до 2000 евро. Към момента защитата на потребителите се използва за протекция на вътрешния бизнес, смята комисар Кунева.

Сред останалите предложения на Кунева за защита на потребителите е изискването всички допълнителни такси и плащания да бъдат изписани преди предоставянето на определена услуга. Например ако не бъдат изписани летищните такси при закупуването на туристически пакет, потребителят няма да бъде длъжен да ги заплаща.

Кунева призова туристическият бранш да инвестира повече в повишаване доверието на клиентите, защото това е най-важното в условията на криза. Според нея почивката е първото нещо, от което хората ще се откажат, когато намалеят доходите им.