ЕС е готов да изпрати наблюдатели в Грузия
ЕС е готов да изпрати наблюдатели в Грузия / снимкa: БГНЕС

Министрите на външните работи от Европейския съюз обявиха след извънредно заседание в Брюксел, че Съюзът е готов да изпрати наблюдатели в Грузия, които да помогнат при възстановяването на мира.

Съветът прие заключение, в което приветства предложения от френското председателство на ЕС мирен план и приемането му от Русия и Грузия. Министрите одобриха и шестте принципа, заложени в плана и заявиха очакването си те да бъдат приложени бързо, като се спазва международното право и териториалната цялост на Грузия.

Беше постигнато съгласие за изпращането на наблюдатели на ЕС в Грузия, като в началото на септември върховният представител на Съюза по външната политика и сигурността Хавиер Солана ще представи подробен план.

Имаше и принципно съгласие за изпращане на мироопазващи сили в Грузия, но затова е необходим мандат на ООН. Съветът подчертава също и важността на хуманитарната помощ за засегнатите от конфликта страни.

До този момент финансовата подкрепа на ЕС е 1 млн. евро. Министрите приеха и българското предложение за номинирането и изпращането на специален представител на ЕС за конфликтите в Грузия, различен от представителя за Кавказ.

Министър Калфин изрази удовлетворението си от факта, че ЕС излезе в активна позиция като фактор за разрешаването на конфликта в Грузия. Той също е декларирал готовността на България за изпращане на хуманитарна помощ и предоставянето на пристанище „Бургас” за регионален логистичен център на ЕС за предоставяне на хуманитарна помощ за Грузия.