Турският президент Реджеп Тайип Ердоган хвърли вината за бунтовете във Франция върху "институционалния расизъм" и колониалното минало на страната, като изрази надежда, че насилието ще приключи възможно най-скоро, съобщиха турски медии.

"Насилието породи насилие и предизвика днешните събития. Както е било винаги в историята, така и днес тези, които сеят вятър, жънат буря", коментира Ердоган, цитиран от информационния сайт Ен сон хабер.

Изразявайки неодобрение към протестите във Франция, избухнали след смъртта на 17-годишен тийнейджър, убит от полицай, Ердоган заяви, че не одобрява унищожаването на обществено имущество, палежите или мародерството. Президентът подчерта, че уличните протести не са легитимно средство за отстояване на права. В същото време той открои основните проблеми, които според него са довели до социалните вълнения, и призова властите да се поучат от подобни събития и да се справят ефективно с недоволството.

Протестите във Франция: Най-малко 78 души бяха задържани

"В страни, известни с колониалното си минало, културният расизъм се е превърнал в институционален расизъм", каза Ердоган снощи, след като председателства заседание на кабинета.

Той обвини за размириците във Франция ислямофобията, като я свърза с колониалното минало на Франция.

Френското правителство се бори с бунтове и мародерство в Париж и в цялата страна, след като миналия вторник 17-годишният Наел М. - френски гражданин от алжирски произход - беше застрелян от полицай.

"В основата на събитията, които започнаха във Франция, е колониалната архитектура, изградена от този манталитет. Повечето имигранти, осъдени да живеят в гета, които са системно потискани, са мюсюлмани", каза Ердоган, цитиран от "Дейли сабах"

Президентът изрази надежда, че насилието ще бъде бързо овладяно.

"Надяваме се, че последните събития, които предизвикват нашата загриженост, ще приключат възможно най-скоро, преди да бъде пролята още кръв и спиралата на насилието да се задълбочи", посочи той.

Ердоган също така изрази загриженост от страна на Турция, че тези събития ще доведат до "нова вълна на натиск и сплашване" на имигрантите и мюсюлманите.

Президентът отбеляза, че турското външно министерство е издало необходимите препоръки към гражданите, които живеят във Франция или планират да я посетят.

"Не искаме нито една страна, в която живеят стотици хиляди наши граждани, да бъде въвлечена в подобен водовъртеж. Преди всичко не можем да позволим расова омраза да бъде насочена срещу нашите хора", изтъкна той.
Мина Димитрова/БТА